Kan man köra Zero på långturer, ja kanske rent av använda elmotorcyklarna till guidade turer? Den frågan ställde sig Hans Rönnegård och kom körandes från Dalarna, på MC givetvis, för att testa. Det var mycket intressant att få testa ombytta roller – att få guida Hans och hans touring-kompis Harry, på våra fina småländska hojvägar. Mest intressant var dock att se hur två riktigt duktiga förare hanterade varsin elmotorcykel.

Hans Rönnegård driver mctouring.se och arrangerar guidade hojturer inom och utom Sveriges gränser.

Hans Rönnegård driver mctouring.se och arrangerar guidade hojturer inom och utom Sveriges gränser. Foto: SMC/Hans Rönnegård.

Låter namnet bekant? Hans Rönnegård driver mctouring.se och arrangerar guidade hojturer inom och utom Sveriges gränser.

Själv har jag sedan länge sneglat på SMC:s resa Dolomiternas vackraste vägar och detta är en av de resor som Hans Rönnegård är med som guide och arrangör.

Hans funderingar gick dock kring om man skulle kunna använda elmotorcyklar från Zero på lite mer lokala grusturer. Så vi gav oss ut på hojtur med de två touring-rävarna på var sin Zero.

Min första erfarenhet var att de tog det oväntat försiktigt. Många som provar för första gången verkar börja med att testa gränserna, men de här två rävarna verkade lära känna hojarna först.

En lärorik dag

Efter ett tag fick de köra först och bestämma takten och det var intressant att ligga efter och studera deras körteknik. Hur enkelt, säkert och självklart de styrde in i och ut ur kurvorna oavsett lösgruset, men utan att ta några risker.

Ju sämre vägarna blev desto svårare var det att hinna med. Men de hade förstås koll bakåt också och inväntade mig när jag hamnade efter.

Min lärdom från dagen är i alla fall att inte vara så rädd för att köra på grus. Det kan bli riktigt kul, både med och utan bus! Och att det finns mycket att lära och ännu mer att uppleva tillsammans med erfarna och duktiga guider.

För Hans och Harry väntar nu en tur på 60 mil hem till Gagnef efter att ha varit på Mickes Motor i Växjö och provkört Zero.

För Hans och Harry väntar nu en tur på 60 mil hem till Gagnef efter att ha varit på Mickes Motor i Växjö och provkört Zero. Foto: Petter Hammarbäck

Zero fick goda betyg

Zero-hojarna klarade också testet med bravur. Så nu har jag precis anmält deltagande i mctourings tvådagarstur Dalarnas Pärlor, med en Zero.

mctouring.se om Dalarnas Pärlor Grustouring 2018

Kanske vågar vi oss ner till Dolomiterna också med en Charge Tank på Zeron?

Foto: SMC/Hans Rönnegård

SMC-resan Dolomiternas vackraste vägar

Vill du bli meddelad när nya inlägg görs på elhojsbloggen? Ange din e-postadress här nedan så får du ett kort mail med rubriken när nya inlägg görs. Vill du inte ha fler meddelanden kan du enkelt avsluta själv – det finns en direktlänk för att avprenumerera i varje mail.

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]