Det finländska företaget Verge håller på att ta fram en egen, nordisk elmotorcykel som ser riktigt intressant ut med rejäl räckvidd, riktig snabbladdning och hög prestanda. 

Verge anger en räckvidd på upp till 35 mil och ett batteri som rymmer 20,2 kWh, vilket borde kunna ge en räckvidd på cirka 25 landsvägsmil. Med snabbladdning (förefaller vara CCS) ska laddning från 0 % till 80 % klaras på 35 minuter.

Verges elmotorcykel kommer i två versioner som prestandamässigt ser riktigt lockande ut. Verge TS elmotor bjuder på 109 hk/80 kW och ett vrid på 700 Nm medan toppmodellen Verge TS Pro bjuder på hela 139 hk/102 kW och 1 000 Nm i vrid. Topphastighet anges till 180 respektive 200 km/h och 0-100 ska klaras på 4,5 respektive 3,5 sekunder för TS/TS Pro-modellen.

Med motorn i bakhjulet

En annan intressant lösning är placeringen av motorn i bakhjulets fälg snarare än i dess nav. Vad det faktiskt innebär återstår förstås att se. Verge anger fördelar som att all kraft går rakt ner i gatan, att det blir mer och bättre plats för batteriet och att det i sin tur möjliggör en lägre tyngdpunkt vilket ger en mer lättkörd motorcykel som även upplevs som lättare.

Den finska elmotorcykeln Verge har en elmotor i bakhjulet som drivkälla. Bildkälla: https://www.vergemotorcycles.com/

Den finska elmotorcykeln Verge har en elmotor i bakhjulet som drivkälla. Bildkälla: https://www.vergemotorcycles.com/

 

Med motorn i bakhjulet elimineras dessutom en hel del underhåll då varken kedja eller drivrem behöver smörjas eller bytas. Men det blir förstås även mer ofjädrad vikt och gör det svårare att byta bakdäck när elmotorn och dess elkablage sitter fast i bakhjulet.

Tillverkas i Estland och levereras under 2023

Enligt uppgifter i den finska tidningen Hufvudstadsbladet grundades Verge Motorcycles 2018 och har nu 15 egna anställda. Betydligt fler uppges ha varit inkopplade under olika skeden av projektet och nu håller man på att starta serietillverkning av elhojar i Estland.

Det går att förbeställa en Verge redan nu och leverans uppges vara möjlig redan i maj 2023 för Verge TS Pro och i september 2023 för Verge TS. De finska priserna börjar på 36 624 Euro för Verge TS och 40 709 Euro för Verge TS Pro.

Mer om Verges elmotorcyklar hittar du på vergemotorcycles.com.

Hufvudstadsbladets artikel om Verge kan du läsa här.