För egen del har jag som mest kommit 220 km på en Zero S av 2018 års modell med 14,4 kWh batteri. Det var en underbar tur en skön försommarkväll på mindre asfaltsvägar i 70-80 km/h och cirka 15 grader varmt. För att komma hela vägen hem fick jag dock sänka hastigheten till 40-50 km/h den sista biten…
Bild ovan: Fina MC-vägar i Småland. Bildkälla: Google Maps

Hur långt man kan komma beror som regel på en mängd olika saker där hastigheten och luftmotståndet spelar mycket stor roll, men även temperatur, väglag, väderförhållanden och egen anpassning av körstil kan påverka.

Mängden återladdning som sker vid motorbromsning kan förstås också påverka, men återladdning är ju främst ett sätt att bromsa. På landsväg är frågan om man inte kan komma ännu längre genom att rulla på frihjul i nedförsbackar istället för att bromsa?

Vad är dina erfarenheter? Hur långt kommer du på en laddning?

Vi vill ha in fler erfarenheter av räckvidden. Skicka gärna dina uppgifter (räckvidd och elfordon) tillsammans med en kort beskrivning av hur du körde i ett mail till zero@frejfaxe.se så lägger vi till dina uppgifter här på elhojsbloggen. Har du dessutom en bild från tillfället, på dig själv eller ditt elfordon är det förstås ännu bättre.

Andreas kom 272 km på en laddning!

En som slagit mitt rekord med besked – 272 km – är Andreas Molin med sin Zero DSR av årsmodell 2017 och 13 kWh stort batteri! Andreas berättar dessutom att han legat i 80-90 km/h, dock i suget bakom lastbilar:

Andreas Molin har kört 272 km med sin Zero DSR, och har 2 % kvar enligt batteriindikatorn! Foto: Andreas Molin

Andreas Molin har kört 272 km med sin Zero DSR, och har 2 % kvar enligt batteriindikatorn! Foto: Andreas Molin

Andreas Molin har tidigare kört sin DSR till Spanien och ska nu köra hem den igen. Ett äventyr du kan läsa mer om här på elhojsbloggen:

Med Zero DSR genom Europa – utan snabbladdning!

 

Yes! Det räckte ända hem med 2 km marginal. Men det var ändå ingen chansning eftersom man kan påverka en elmotorcykels återstående räckvidd rejält genom att anpassa farten.

Zero SR/S med tom tank. Efter körda 133 km återstår endast 2 km enligt färddatorn medan batteriindikatorn visar att 2 % återstår. Innebär det att räckvidden bara är 135 km vid temperaturen 10 grader C och värmehandtag på? Nej, i detta fallet var ett laddmål inställt på 90 %. Om vi istället laddat till 100 % hade räckvidden varit 150 km under dessa omständigheter.

Mer i ämnet:

Så lång blir räckvidden i olika hastighet