Den italienska, eldrivna hingsten har varit lite av förbjuden frukt för en Zero-återförsäljare. Det är ju värste konkurrenten som utmanar med mer prestanda, nyare teknik och inte minst, en italiensk attityd. Men nu är ÅF-skapet avslutat, så här är en provkörningsrapport direkt från sadeln på en Energica Eva Ribelle RS, med vissa jämförelser och paralleller till Zeros top of the line.

­– Stoppa nyckeln i fickan, den är keyless så man startar genom att hålla inne start och stoppknappen, berättar säljaren på MC-firman som låter mig ta en rejäl tur på elhojen. Startproceduren är dock lite mer komplicerad än så. Efter att displayen startat och stödet fällts upp trycker man och håller inne broms och startknapp på styret samtidigt. Därefter är den körklar.

Vingligt och ovant i låga farter

Jag stänger hjälmen och kör i väg sakta och känner på den ganska topptunga damen. Trots att Eva är smärt och elegant ger hon ett lite ostabilt och vingligt beteende i låga farter när man inte är van. Ljudet är också ganska annorlunda jämfört med en Zero. Dels är det kedjan som låter, dels eldriften som hörs betydligt mer.

Energica har en växel mellan motor och drivaxel som behöver servas...

Energica har en växel mellan motor och drivaxel som behöver servas…

 

... men kan å andra sidan använda kedjedrift med normalstora drev.

… men kan å andra sidan använda kedjedrift med normalstora drev.

 

Gasglad med kontrollerat hjulspinn

Gatlyset slår om till grönt och vi rullar i väg i en vänstersväng ut på en raksträcka i stadsmiljö. Jag vrider till på gasen och känner hur bakhjulet driver på med oväntad kraft. Hoppsan, jag tappade visst fästet. Men vadå, det sitter exakt samma bakdäck som på min egen Zero SR/S, det måste vara vägen som är hal. Men ska det kännas så tydligt? Bakhjulet pulserade som om det tappade greppet tre till fem gånger per sekund. Samtidigt var det en ganska häftig känsla att faktiskt låta bakhjulet spinna på ett så kontrollerat sätt. Zeron klipper eventuella hjulspinn på ett betydligt mindre dramatiskt och mindre tillåtande sätt.

Jag får ett nytt tillfälle att gasa på och nu är greppet bättre. Den 260 kg tunga italienskan accar inte bara graciöst, det går allt för fort riktigt snabbt också. Och visst pulserar driften även denna gång. Förklaringen får jag senare i specen där det framgår att RS-versionen har en optimerad styrenhet som ska öka accelerationsprestandan genom tuffare inställningar, och det känns!

Blygsam marknadsföring på sidan - 107 kW kan tillfälligt ökas till 126 kW, det vill säga 169 hk.

Blygsam marknadsföring på sidan – 107 kW motoreffekt.

 

Ut ur stan med lyckokänslor

Vi lämnar nu staden bakom oss och fortsätter ut på en landsväg med fri sikt, så jag väntar in att det ska bli bilfritt och ger sedan järnet …

Jag har ett medfött fel som gör att jag får lyckokänslor av kraftig acceleration. Det har varit så sedan barnsben. Tyvärr är det även vanebildande, så lyckokänslorna normaliseras efter några gånger. För min del är nu Zeros 0-100 på dryga 3 sekunder norm och då måste det gå på 2 sekunder för att lyckokänslorna ska komma tillbaka. Och det gör de med besked!

Den sköna italienskan bjuder inte bara på härliga 0-100-tider på under 3 sekunder trots kännbara problem med greppet, härligheten fortsätter även uppåt i registret, längre än vad jag vågar och kan prova på denna väg, och i en klass som ligger en bra bit över Zeron.

Jag inser att det som inte får hända håller på att hända – trots mitt långa Zero-äktenskap håller jag på att bli kär i en italiensk skönhet …

Sköna kurvor med framskjuten tyngdpunkt

Vägen blir allt mer kurvig och jag får några tillfällen att känna på några sköna nedlägg, och det känns mycket stabilt och bra, i lite fart är det som om den höga tyngdpunkten snarare hjälper till att stabilisera ekipaget.

Jag noterar dock att inte heller Eva har några resningstendenser utan känns minst lika framtung som Zeron. Kan det vara detta som ger båda elmotorcyklarna en lite tungstyrd känsla jämfört med en motorcykel med förbränningsmotor?

Trafiken tätnar och hastigheten sänks, så jag passar på att titta lite närmare på funktionerna på den Energica jag kör nu. Det sitter en farthållarknapp på höger sida som jag provar och efter några trevande försök med att trycka och hålla inne händer något på skärmen och farten bibehålls utan att jag behöver gasa. Detta är en sak som jag uppskattar mycket med Zero SR/S, möjligheten att köra med farthållare, att kunna vila höger arm och öka räckvidden genom att inte köra för fort.

Energica Eva Ribelle RS har också farthållaren på höger sida av styret, precis som Zero.

Energica Eva Ribelle RS har också farthållaren på höger sida av styret, precis som Zero.

Enligt min mening finns det dock två svagheter med Zeros lösning, dels att man styr farthållaren med höger hand som även ska hålla gashandtaget i den fart man vill ligga kvar i, dels den hårda övergång till full motorbroms som sker när man stänger av farthållarfunktionen.

Energica Eva Ribelle RS har flera olika körlägen och val för återladdning/motorbroms. Den nyckellösa tändningen är dock extrautrustning.

Energica Eva Ribelle RS har flera olika körlägen och val för återladdning/motorbroms. Den nyckellösa tändningen är dock extrautrustning.

Jag vet inte om det finns några ytterligare inställningsmöjligheter för Energicas farthållare, men under denna provkörning beter sig Eva precis som Zeron när det gäller högerhandsstyrning och abrupt övergång till motorbroms. Och jo, motorbromsen verkar också vara enkelt reglerbar i flera olika steg direkt på skärmen, men bromsar om möjligt ännu mer än vad Zero gör.

Ut på motorvägen

Det har blivit dags att vända tillbaka och nu bjuds vi på en bit motorväg tillsammans. Jag tror nästan att även Eva ler lite under masken när vi gasar oss ut via påfarten till vänsterfilen som visar sig vara tom så långt ögat kan nå.

Energica Eva Ribelle RS är synnerligen fartglad och har nära till ett leende bakom masken.

Energica Eva Ribelle RS är synnerligen fartglad och har nära till ett leende bakom masken.

Återigen är accet hissnande och denna gång följer den sköna känslan i magen med en bra bit upp i hastighet samtidigt som pulserandet där bak pågår även i och över motorvägsfart. Vid 170-180 mattas accelerationen, och jag når aldrig den angivna toppfarten utan stannar 1 km/h under.

Nu när vi bekantat oss och blivit riktigt goda vänner, Eva och jag, är det som att hon talar till mig.

”Vill du inte prova lite fler vägar?” tycker jag mig höra i hjälmen trots att den saknar interkom. Och visst, vi kan väl svänga av här och leta oss tillbaka på lite sköna småvägar, svarar jag, blinkar och tar avfarten, men inser snabbt att jag inte alls hittar och kommer att få chansa ganska vilt för att hitta tillbaka till firman som väl vid det här laget hunnit undra vart vi blivit av.

Största elhojstanken ever

Eva verkar dock inte längta hem utan styr glatt vidare, och hennes batterimätare lyser fortfarande vackert grönt och visar inga spår av vårt lilla äventyr tillsammans. Men det är klart, trots att Eva ser graciös ut väger hon en hel del, och hon har ju en rejäl bebis i magen på 21,5 kWh. Men det innebär även att så länge man håller sig till lagliga hastigheter borde man kunna få en räckvidd på en bra bit över 20 mil.

21,5 kW är det största batteriet hittills i elmotorcykelsammanhang, men Energica har lyckats bygga in det väl utan att vare sig mått eller vikt behövt ökas.

21,5 kW är det största batteriet hittills i elmotorcykelsammanhang, men Energica har lyckats bygga in det väl utan att vare sig mått eller vikt behövt ökas.

Helt plötsligt frustar Eva till och jag ser snabbt varför. Vi har hittat tillbaka till hennes stall och nu väntar väl ett en strömming eller två som tack för provturen.

Energica är numera inte längre ensamma om, men var i alla fall först med snabbladdning via CCS på motorcykel och har kapacitet att ladda 0-80 % på 40 minuter, vilket bör räcka för att köra två timmar på landsväg. Hemma i vägguttaget laddas en Energica med en inbyggd AC-laddare på 3 kW.

Efter en tur går det att se ett diagram över energiförbrukningen på displayen.

Efter en tur går det att se ett diagram över energiförbrukningen på displayen.

 

En provtur med mersmak

Det är inte utan att provturen gav mersmak. Ett styng av svartsjuka slår mig när min sköna Eva körs i väg av handlaren och lämnar mig ensam kvar på parkeringen.

Men nej, inte kan väl jag…. Vi har det ju redan så bra, Zeron och jag, nu när rutan är sågad för att slippa vindbrus och chargetanken monterats för riktigt snabb AC-laddning. Och så har ju SR/S:en ett komplett lastkit med både sidoväskor, toppbox och centralstöd.

Fast det är klart, den jämförelsevis nätta och lätta Zeron med sin passiva luftkylning och tysta drivrem blev både tyngre och klumpigare med all utrustning, och ska vi komma längre än 15 mil mellan laddningarna får vi anstränga oss och helst använda farthållaren…

Undrar just hur Eva skulle trivas hemma i vårt garage, jämte en Zero?

Vacker som en dag - Energica Eva Ribelle RS.

Vacker som en dag – Energica Eva Ribelle RS.

 

FAKTAUPPGIFTER Provkörd Jämförd med
Märke Energica Zero
Modell EVA Ribelle RS SR/S
Årsmodell 2022 2022
Max effekt 169 hk /126 kW 110 hkr /82 kW @5 000 rpm
Max vridmoment 215 Nm 190 Nm
Toppfart 200 km/h 200 km/h
Räckvidd stadskörning 420 km 259 km
Räckvidd landsväg 90 km/h Uppgift saknas 159 km
Räckvidd motorväg 110 km/h Uppgift saknas 132 km
Räckvidd blandad körning 246 km 198 km
Räckvidd enligt EU-standard Uppgift saknas 186 km
Batteri Uppgift saknas 102 volt Z-Force Li-Ion intelligent integrated
Batterikapacitet 21,5 kWh 14,4 kWh
Nominell kapacitet 18,9 kWh 12,6 kWh
Garanti batteri 3 år / 50 000 km 5 år, obegränsad körsträcka
Batterilivslängd (80 % kap) 1 200 fulla laddningar 2 500 fulla laddningar
Laddning DC + 3 kW AC Inbyggd 3 + 3 (+ 6) kW
Laddtid 100 % AC 4 timmar 2/4 timmar
Snabbladdning DC via CCS Charge Tank 6 kW
Laddtid via snabbladdare < 1 timme 1 timme
Sadelhöjd 790 mm 787 mm
Vikt 260 kg 229 / 234 kg
Garantitid mc/batteri 2/3 år 2/5 år
Cirkapris 310 000 kr 270 000 kr
Tillverkarens info https://www.energicamotor.com/en/models/energica-eva-ribelle/ https://www.zeromotorcycles.com/en-gb/model/zero-srs


Tack till Pro Bike i Malmö, både för lån och för goda instruktioner, som gjorde det till ett oväntat stort nöje att få stifta bekantskap med Energica Eva Ribelle RS.