Visst kan du ladda snabbt även hemma. Alla Zeros elmotorcyklar har en inbyggd laddport som kan användas för att ladda riktigt snabbt. Via denna laddport kan man ganska enkelt halvera och korta den inbyggda laddarens laddtider ytterligare genom att komplettera med en eller fler externa laddare. Så här går det till: 

Bild ovan: Alla Zeros elmotorcyklar har en dold laddport där man kan ansluta externa laddare för att ladda snabbare även hemma. Foto: Petter Hammarbäck

I filmen ovan visas hur man ansluter och använder externa laddare och hur snabbt det kan gå med olika externa laddare. Vill du också ladda snabbare hemma och på resan hittar du olika exempel på anpassade snabbladdare nedan.

Tänk dock på följande när du laddar med externa laddare:

  • Börja med att ansluta den inbyggda ombordladdaren och starta därefter externa laddare  – då slipper du eventuella kommunikationsproblem mellan BMS och laddare från tredjepartstillverkare och utnyttjar maximal laddeffekt.
  • Använd bara laddare som Zero-anpassats med rätt laddspänning och har en automatisk avstängning som verkligen slutar ladda när rätt laddnivå är uppnådd.
  • Var rädd om batteriet och ladda inte med för hög effekt eller till för hög spänning! Laddströmmar loggas i Zeros batterihanteringssystem och om batteriet laddas på ett sätt så att det tar skada äventyras garantin om det visar sig att du laddat på ett felaktigt sätt.

Komplettera med rätt laddare:

Zero Charge Tank

Zeros Charge Tank är en 6 kW snabbladdare avsedd att montera i tankfacket på Zero S, SR, DS och DSR. Passar ej till Zero FX och FXS. Detta är en typ 1 mode 3-laddare som även kan växlas ner och köras med lägre laddeffekter där strömkällan inte medger full effekt på 6 kW. Det medföljer även en adapterkabel mellan typ 1 och typ 2 så att man även kan ladda på laddstolpar med typ 2-uttag.

Laddeffekt: 6000 watt variabel
Anslutning: Typ 1, mode 3  
Mått: För inbyggnad i Zero S, SR, DS och DSR från 2015 och framåt
Vikt: 15 Kg

Zero Quick Charger DeltaQ

Zeros egna externa OEM-laddare som även använts som intern laddare på tidigare Zero-modeller före 2014. Denna laddare har all kommunikation inbyggd som krävs för att kommunicera direkt med Zeros batterihanteiringssystem och kan därmed användas separat eller tillsammans med den interna ombordladdaren för snabbare laddning. 

Laddeffekt: 1000 watt
Anslutning: 230 volt enfas (Schuko) 
Mått: 280 x 246 x 110 mm
Vikt: 5 Kg

PrimePower ABC 3200 Zero Edition

Zero-anpassad version med programvara och laddspänning anpassad till Zeros batterier från 2014 och framåt med Anderson-anslutning för Zeros externa laddport.

Laddeffekt: 3200 watt
Anslutning: 230 volt enfas (Schuko) 
Mått: 450 x 260 x 90 mm
Vikt: 10 Kg

PrimePower ABC 800 Zero Edition

Zero-anpassad version med programvara och laddspänning anpassad till Zeros batterier från 2014 och framåt med Anderson-anslutning för Zeros externa laddport.

Laddeffekt: 900 watt
Anslutning: 230 volt enfas (Schuko) 
Mått: 230 x 112 x 75 mm
Vikt: 1,5 Kg

EVConnect adapter Typ1 till 230V, 6-16A Spiral

Ett måste till Zeros Charge Tank om du vill kunna använda snabbladdaren även i vanliga eluttag. Denna adapter kan anpassas efter säkringsstorleken och styra Charge Tankens laddeffekt från 1400 watt till 3700 watt. All elektronik är inbyggd i handtaget och du styr laddströmmen stegvis med en knapp på handtaget. Kabellängd: 5 meter utdragen.

Zero QuickCharger Y-Adapter

Grenkabel för att parallellkoppla två snabbladdare till Zeros laddport. Innehåller även signalkablar och fungerar både till Zeros egna och andra externa snabbladdare.

PrimePower Y-Adapter

Grenkabel för att parallellkoppla två snabbladdare till Zeros laddport. Innehåller ej signalkablar och fungerar bara med PrimePowers och andra externa snabbladdare, inte Zeros egna.