Hur skyddar och förvarar man bäst en motorcykel så att den är i bästa skick när vårsolen börjar lysa? Här är en illustrativ film gjord av Amerikanska Motorcyclist fylld med tips och goda råd. Men hur många av tipsen är egentligen relevanta för en elmotorcykel?

Bild ovan: Skärmdump från Motorcyclist Magazines MC Garage-film.

En ren motorcykel är naturligtvis trevligt att inleda säsongen med, men se till att inte tvätta och ställa in den blöt utan låt den torka ordentligt, gärna via en sista åktur, innan den får vila sin törnrosasömn.

Så här tar du bäst hand om en elmotorcykels batteri

När det gäller batteriet i en elmotorcykel från Zero behöver du inte fundera på underhållsladdning av 12-voltsdelen eftersom det inte finns något 12 volts batteri att underhålla. 12 volt till belysning hämtas nämligen också från huvudbatteriet, så det är bara huvudbatteriet som kan behöva en smula omsorg.

Sannolikheten är dock stor att du inte behöver göra någonting under en vinter. Den naturliga urladdningen i ett litiumjon-batteri handlar som regel om några procent per månad.

Vinterunderhåll för elmotorcyklar – kolla laddningen. Ett litiumjon-batteri håller strömmen väldigt länge, men om det laddas ur allt för djupt går det inte att ladda igen. Så se till att det finns ström kvar även under längre förvaringar.  Foto: Petter Hammarbäck

  1. Se till att batteriet håller minst 60 procent laddning när du ställer in motorcykeln.
  2. Kolla till batteriets laddning en gång per månad genom att slå på tändningen och läsa av status i instrumentpanelen.
  3. Om batteriladdningen sjunker under 30 procent, anslut den inbyggda laddaren och ladda upp batteriet till strax över 60 procent igen.

Sedan är det egentligen inte så mycket mer att göra mer än att vänta, och förvara den på bästa sätt vilket även tas upp i Motorcyclists film nedan. Vill du bara se det som gäller elhojar kan du hoppa fram 5 minuter och 7 sekunder in i filmen:

Sköter du om din hoj så här noga? Det är nästan skrämmande att se hur mycket mer omsorg en bensindriven hoj faktiskt behöver jämfört med en eldriven. Videokälla: Motorcyclist Magazines Youtube-kanal.

Här hittar du fler illustrativa filmklipp från Motorcyclist Magazines MC Garage

Bild överst: Skärmdump ur Motorcyclist Magazines MC Garage-film (vid 6:27).

Vill du bli meddelad när nya inlägg görs på elhojsbloggen? Ange din e-postadress här till höger så får du ett kort mail med rubriken när nya inlägg görs. Vill du inte ha fler meddelanden kan du enkelt avsluta själv – det finns en direktlänk för att avprenumerera i varje mail.